tirsdag 1. januar 2013

1. januar 2013 1. januar     NYTTÅRSDAG eller Ottende dag jul. "La Våra råde i år - han rådde så vel i fjor", sa de gamle. Jesu omskjæring. Nyttårsdag klar, gir godt år. Pålaridsvind spår godt godt fiske. Merket er Jesu tempel, et timeglass, en kirke eller et hjul.

1. januar er også Jesu navnedag og i den katolske kirke feires festen for Guds mor

I dag slapper vi av hjemme med Nyttårskonsert og Nyttårshopprenn fra Garmisch-Partenkirchen.

Kanskje er arrangement av egen nyttårskonsert en ny idè?Forresten er det i år 100 år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge.


Kvinnelig stemmerett var en av de første store kampsaker for feministiske bevegelser. Det oppstod mot slutten av det 19. århundre bevegelser i flere land som kjempet for at kvinner skulle få samme stemmerett som menn. Deres mål var først å fremst å få slutt på diskriminering av kvinner i forhold til menn, ikke nødvendigvis å innføre allmenn stemmerett ved å fjerne diskriminering basert på økonomiske, religiøse eller rasemessige forhold.
Stemmeretten ble utvidet til å gjelde kvinner på forskjellige tider i forskjellige land, og i mange tilfeller ble den også trukket tilbake etter noen år. Det var også vanlig at kvinner hadde strengere vilkår for å få stemmerett enn menn, for eksempel ved at bare gifte kvinner fikk retten.
Den første kvinne avlegger stemme i valglokalet på Akershus festning ved kommunevalget i 1910. Foto i Oslo Museums samlinger


Jeg er glad for min frihet til å stemme ved valg, og for at jeg har samme rettigheter som menn.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar